Boekenhuisje bibliotheek Zwanenveld

Boekenhuisje bibliotheek Zwanenveld gemaakt door vrijwilligers Creatief Centrum Nijmegen Zuid

Hoe mooi zou het zijn als er van boeken een huisje kan worden gemaakt waarin klein, maar ook groot lekker weg kunnen kruipen met een spannend boek? Huub en Renée, beiden vrijwilligers bij CCNZ, maakten het voor de bibliotheek Zwanenveld. Hette Morriën beschrijft het boekenhuisje in de Dukenburger van mei 2024.

 

Boekenhuisje in de bieb

Eens, in een recent verleden, stond er midden in het wijde Drentse landschap een boekenhotel! In de receptie, de eetzaal, op de gangen, op de stamtafel, aan de bar en uiteraard in de hotelkamers, waar je ook maar keek: overal boeken. Zelfs in de badkamers. Pockets, naslagwerken, detectives, romans, reisverhalen. Een entourage waarvan een niet-lezer zou griezelen. Maar o, wat een walhalla voor boekenliefhebbers. Wat minder lang geleden stond op de Charles Dickensdag in Druten een boekenverkoper, die van tig boeken met een groene kaft een mega-kerstboom had gestapeld. Op een knus pleintje met rondom sneeuw en dennengroen. Leuk idee om dat thuis in het klein na te doen. Een boek is op die manier veel meer dan leesvoer … ook voor hen die niet lezen.

 

Houten frame

Dat er van boeken in een bibliotheek een huisje gemaakt kan worden, waar klein maar ook groot lekker in weg kunnen kruipen met een spannend verhaal, een beetje onbespied; dit kwam medewerkster Mirjam van de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid (OBGZ) in Zwanenveld op het spoor. Hoe mooi zou zoiets passen in de Zwanenveldse bieb, dacht Mirjam medio 2023. Samen met Renée Rokers en de inzet van houtman Huub van het Creatief Centrum Nijmegen Zuid (CCNZ), vervolgens dankzij andere bibliotheken kwam er vanuit het niets een boekenhuisje van de grond. CCNZ’s houtbewerking timmerde een houten skelet, zonder enige uitleg hoe. Dit is in oktober neergezet in de biep en daarna langzaam opgebouwd. 

 

Bouwstenen

De afdeling Collectie van OBGZ/Hatert verzamelde intussen afgeschreven boeken om als bouwstenen te gaan dienen. Medewerkers van de bieb in Hatert wisten precies welke boeken qua formaat geschikt en nodig waren voor het dak en de muren. Vervolgens schroefde Renée de boeken in stapels op elkaar voor de hoeken en de buitenbekleding rond de raampjes. Wie goed de foto’s bekijkt ziet hoe nauwgezet alles gedaan is, ook hier zonder uitleg hoe…. Het lange wachten vóór de werkelijke ‘opening’ van het boekenhuisje kwam door de dakbedekking. Aan de ene kant van het dak liggen omslagen van Donald Duck. Op de andere dakhelft kaften van de strip Suske en Wiske, helaas lange tijd net een paar te weinig. Maar nu staat het project als een huis!

 

Bas en Sam is een identieke tweeling van 9 jaar. Gelukkig hadden zij op 3 mei even tijd om voor de foto’s in dit blad het huisje ‘officieel’ te openen. Ze deden dit fantastisch. 

 

Lees in de Dukenburger van mei/juni 2024 het hele verhaal.

 

 

Tekst: Hette Morriën

Foto’s: Jacqueline van den Boom

Scroll naar boven